En oberoende informationstjänst.
 
Symptom

Få symptom tidigt i sjukdomen

Kan man på egen hand konstatera att man drabbats av tandlossning? Ett friskt tandkött är blekt rosa och sitter stramt kring tänderna. Parodontiten ger vanligen inga symptom utöver inflammationen. Inte förrän så mycket fäste förlorats att tanden eller tänderna börjar bli rörliga. Det har då vanligen gått flera tiotal år sedan sjukdomen började.

Parodontiten är vanligen "smygande", den börjar med små sjukdomstecken (symptom), som man lätt förbiser. Det gör att själv ställa diagnos är svårt och osäkert.

Ett vanligt symptom på infektion, som patienten själv ofta observerar, är dålig lukt ur munnen. Det kan vara ett tecken på ofullständig munhygien och behöver inte vara liktydigt med parodontit.

Vid parodontiten är tandköttet närmast tänderna rödare än normalt, tandköttskanten blir svullen och blank och blöder lätt vid beröring, till exempel vid tandborstning. Blödning brukar vara det första symptomet på sjukdom som patienten observerar.

Upprepade blödningar varningssignal

Om upprepad blödning från tandköttet observeras vid tandborstning eller rengöring mellan tänderna bör det betraktas som en varningssignal. Likaså om man noterar förändringar i tandköttets färg och form. Det är då klokt att fråga tandläkaren till råds.

Även ökad tandrörlighet bör undersökas av tandläkare, då det kan vara ett tecken på parodontit. Fickbildningen kan patienten inte på egen hand påvisa och är därför inte något självdiagnostiskt tecken.

Betydelsen av att söka hjälp och råd vid eventuella problem av ovannämnda slag, kan inte nog betonas. Man skall inte påbörja någon behandling som baseras på egendiagnostik. Egendiagnostikens betydelse ligger i att man får en misstanke om att något är sjukt och då söker hjälp.

© TandvårdsGuiden 2016· All Rights reserved.
Terms of Use